EKIPA


Petra Gajžler

Vodja distribucije

Jaka Strnad

Rezervacije projekcij

Katja Hohler

Finance in administracija

Igor Prassel

Strokovni sodelavec

Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta bi se moralo pravzaprav imenovati drugače, saj se danes v njem vrti in ga poganja več kolutov.

V začetku sta bila res le dva koluta - eden je poganjal motor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, kar počne še zdaj, drugi pa je skrbel za pogon zdaj že zaključenega pripovedovalskega projekta Za dva groša fantazije.

Festival Animateka od svoje ustanovitve leta 2004, vsako leto prvi teden decembra v Ljubljano prinese kakovostne avtorske animirane filme z vsega sveta. V tekmovalnem programu prikazuje kratke animirane filme iz Vzhodne in Srednje Evrope, občinstvu pa ponuja še številne posebne tematsko obarvane programe, celovečerne filme in raznolik spremljevalni program z razstavami, večernimi dogodki, delavnicami animacije in strokovnimi predavanji. Pomemben del festivala je tudi program za otroke in družine, poimenovan Slon na Animateki.

Drugi kolut se vrti v smeri knjižnih izdaj, ki se osredotočajo na svet stripa in animiranega filma. Na naših policah lahko najdete priročnik Kako nastane strip, grafični roman Italijanska zima, stripe Perzepolis, Bosanski sploščenec, trilogijo Medena koža (ki smo jo pospremili z distribucijo celovečernega animiranega filma) in še marsikaj.

Tukaj pridemo do tretjega koluta: filmske distribucije. Leta 2009 je društvo izdalo DVD Pisani Slon, na katerem se nahajajo odlični kratki animirani filmi za otroke iz festivala Animateka, leto kasneje pa smo se s filmom Skrivnost iz Kellsa preizkusili tudi v klasični kinematografski distribuciji. Sledila je prva celovečerna animirana uspešnica za vso družino, Hiša pravljic (sinhronizirana verzija je na voljo tudi na DVD nosilcu) in celovečerni filmi Medena koža, Deček in svet, Fantomski deček, Mirai, Prinčevo potovanje ter sinhronizirana animirana celovečerca Tudi miši gredo v nebesa in Široko in Kraljestvo vetrov. V distribuciji smo imeli tudi program kratkih filmov Potepanje papirnatega zmaja, trenutno pa otroke in mlade ozaveščamo o različnih vidikih trajnostnega razvoja in varstva narave s programom Zeleni Slon.

Ker smo opazili, da med letom v domačih kinematografih le redko najdemo kakovostne kratke animirane filme za najmlajše, smo leta 2017 prvič sestavili in distribuirali tudi program kratkih filmov za otroke od 3. leta dalje, imenovan Lisička in druge zgodbe. Sledili so programi Slon kolesari po svetu, Pripovedke iz živalskega kraljestva in Čarobna prijateljstva.

V distribuciji pa najdete tudi filme, ki so namenjeni odraslemu občinstvu in mladim. Začeli smo s filmom Kamenje v mojih žepih, ki na humoren in ironičen način osvetljuje temo duševnega zdravja, trenutno pa si je v kinih možno ogledati očarljivo kroniko družine Ughetto z naslovom Psom in Italijanom vstop prepovedan ter program kratkih filmov ženskih ustvarjalk That’s what she said.

Ponujamo več kot le projekcije, saj filme pospremimo s promocijskimi in pedagoškimi gradivi, ki ponuja informacije o nastajanju filma in izhodišča za pogovor ob filmu. Ob filmih, ki so namenjeni otrokom pa skupaj z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon pripravimo tudi tematsko delavnico animiranega filma, ki jo lahko kino ali šola najame ob projekciji.