Države in leto produkcije: Slovenija, Nemčija, Francija, Estonija, Danska, Velika Britanija, Švica, Nizozemska, 2020-2022
Format predvajanja: DCP, HD file

Zeleni Slon je izbor kratkih animiranih filmov, ob katerih lahko z mladimi tudi na humoren način spoznavamo različne vidike trajnostnega razvoja in varstva narave. Filmi s svojo avtorsko in tematsko raznovrstnostjo obogatijo ne le naše znanje, temveč nas motivirajo za refleksijo in dejanja ter nas povežejo za drugačen, trajnostni razvoj, ki se danes kaže kot obvezna smer za prihodnost našega planeta.

Filmski program


Benztown / Benztown
Gottfried Mentor, Nemčija, 2021, 4'45'', brez dialogov

Mestu se bo odpeljalo. Stuttgart se loti reševanja prometnega kaosa z ostrimi ukrepi, ki imajo daljnosežne posledice. Temu signalu bi utegnila slediti tudi druga mesta...

Image

Migranta / Migrants
Hugo Caby, Zoé Devise, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Francija, 2020, 8'17”, brez dialogov

Globalno segrevanje prežene par severnih medvedov od doma. Na poti srečata rjave medvede in poskusita sobivati z njimi.

Image

Orgiastično hiperplastično / Orgiastic Hyper-Plastic
Paul Bush, Danska, Velika Britanija, 2020, 6'50”, v angleščini s slovenskimi podnapisi

Animirana parada plastike, pobrane na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v trgovinah z rabljenim blagom. To je žalostinka za ljubezensko zgodbo, ki se je sfižila, ljubeče slovo od najčudovitejšega materiala, ki je zasužnjil naš planet – plastike.

Image

Kamenček, vreden zlata / Petit Cailloux qui vaut de l'or / A Little Stone Worth Gold
Alizé Arnal, Ludovic Plisson, Quentin Greiner, Virginie Texier, Francija, 2020, 4'15'', brez dialogov

Film govori o kamenčku, a ta kamenček je mineral, ki ga potrebujemo za izdelavo elektronskih naprav. Njegova epopeja se začne v rudnikih Konga, se nadaljuje v kitajskih tovarnah, kjer izdelke sestavljajo, ti nato pristanejo v rokah potrošnikov, končajo pa na smetiščih odpadne elektronike v Gani.

Image

Kako priročno / 金方便捏 / Oh, So Convenient
Hung Huei Jen Red, Tajvan, Estonija, 2022, 4'35'', brez dialogov

Moški uporablja toaletni papir na zelo poseben način. Par hrano vedno naroči domov, saj jima ni do oblačenja. Družina se izogiba pomivanju posode. Ženska hoče, da je njena miza vedno brezhibno čista. Preveč odpadkov? Ni problema, odplaknite jih v stranišče!

Image

Izumiti manj / The Invention of Less
Noah Erni, Švica, 2021, 3'03”, v angleščini s slovenskimi podnapisi

Mlada severna medvedka se preseli v Zürich, saj doma zaradi globalnega segrevanja ne more več živeti. Skupaj z drugimi živalmi se preživlja s priložnostnimi deli, potem pa se ji utrne ideja, ki lahko za vedno spremeni svet.

Image

Podlasica / Weasel
Timon Leder, Slovenija, 2016, 11'35”, brez dialogov

Lačna podlasica napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Medtem ko se ptiči v krošnji trudijo ohranjati drevo v ravnovesju, se podlasica vztrajno skuša povzpeti po deblu. S tem vedno bolj ogroža krhko ravnovesje drevesa, njen trebušček pa kruli, dokler ni prepozno.

Image

Pujs / Varken / Pig
Jorn Leeuwerink, Nizozemska, 2022, 8’15’’, brez dialogov

Skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica. Živali sprva pujsovo energijo uporabljajo za malenkosti, a že kaj kmalu postanejo odvisne od življenja v mestu, kjer je vse avtomatizirano.

Image

Izgubljeni vrt / Le jardin perdu / The Lost Garden
Natalia Chernysheva, Francija, 2017, 3', v francoščini s slovenskimi podnapisi

Brezdomni vrt išče ped zemljišča v mestu, kamor bi se lahko naselil – mu lahko kdo pomaga? Ne da bi vlekel korenine za sabo, se olikano odpravi na pot po ulicah.

Image