Države in leto produkcije: Slovenija, Madžarska, Ukrajina, Nemčija, Hrvaška, Francija, Srbija, Poljska, Latvija, Češka, Moldavija 2023
Format predvajanja: DCP, HD file

Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

Filmski program


Nad oblaki / Felhők felett
Vivien Hárshegyi, Madžarska, 2022, 13'30"

Protagonistka se začenja zaljubljati v nekega fanta, česar se zaradi izkušenj s prvo ljubeznijo ustraši. Zato zbeži in val spominov jo ponese na namišljeno popotovanje, na katerem mora razvozlati svoje zmedene misli in občutja.

Image

Mariupol. Sto noči / Маріуполь. Сто ночей
Sofija Melnik, Ukrajina, Nemčija, 2023, 7'25"

Zgodba o deklici, ki jo 24. februarja 2022 prebudi sirena in se trudi v gorečem mestu najti koga, ki je živ. Navdih za protagonistko je bila štiriletna Alice, ki je v prvih mesecih ruske invazije živela v blokiranem Mariupolu.

Image

Obleka za finale / Haljina za finale
Martina Meštrović, Hrvaška, 2023, 8'45"

Moja babica je nekoč pobarvala svojo poročno obleko na črno. Hotela je biti pokopana v njej.

Image

Družinski portret / Obiteljski portret
Lea Vidaković, Hrvaška, Francija, Srbija, 2023, 14'35”, brez dialogov

Ko se Avstro-Ogrska bliža propadu, Andrasa in njegovo hčer preseneti obisk Andrasovega nepredvidljivega brata Zoltana, ki ga spremlja njegova velika družina.

Image

Neporavnani / Koniunkcja
Marta Magnuska, Poljska, Latvija, 2022, 7'00"

V sobi sta ženska in moški, v terariju ždi gekon, okoli žarnice krožijo muhe. Ko se ritem njihovih svetov stopnjuje, počasi odkrivamo vedno nove odvisnosti in analogije med njihovim delovanjem in opazovanimi elementi.

Image

Čez črepinje / Přes střepy
Natálie Durchánková, Češka, 2023, 4'15”

Animirani dokumentarec, ki je nastal po resničnem pričevanju žrtve brutalnega spolnega napada ter njeni prehojeni poti do okrevanja in pomiritve.

Image

Pes, kruh in cvetje jutrišnjega dne / Câine, pâine și florile de mâine
Mihaela Mîndru, Francija, Moldavija, 2022, 6'06"

Zakaj slovo od bližnjih, ki odidejo v posmrtno življenje, spremlja toliko običajev in pravil? Navade, ki spremljajo smrt v moldavski vasi, deklico povsem prevzamejo. Film sledi njenim mislim ob ljudskih običajih, ko se trudi razumeti, kaj se dogaja.

Image

Hobotnica Banana Mišmaš
Milanka Fabjančič, Slovenija, 2023, 7'40"

Iskrivo in živahno popotovanje skozi življenji najboljših prijateljic, duš dvojčič Mile in Mare je pisana pustolovščina dveh različnih življenjskih poti, ki ju skozi desetletja bogati in poganja prijateljska ljubezen.

Image

Dvom / Pochybnost
Adela Križovenská, Češka, 2023, 5’42"

Kratki animirani esej, ki z nenarativnimi, abstraktnimi podobami govori o avtoričinih čustvenih težavah s kreativnostjo.

Image