Države in leto produkcije: Slovenija, Tajvan, Estonija, Danska, Velika Britanija, Latvija, Nizozemska, 2013-2022
Format predvajanja: DCP, HD file

Zeleni Slon je izbor petih kratkih animiranih filmov, ob katerih lahko z otroki tudi na humoren in igriv način spoznavamo različne vidike trajnostnega razvoja in varstva narave. Filmi s svojo avtorsko, slogovno in tematsko raznovrstnostjo ne le obogatijo naše znanje, temveč nas obenem spodbudijo k refleksiji in dejanjem ter nas povežejo za drugačen, trajnostni razvoj, ki se danes kaže kot obvezna smer za prihodnost našega planeta.

Filmski program


Podlasica / Weasel
Timon Leder, Slovenija, 2016, 11'35”, brez dialogov

Lačna podlasica napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Medtem ko se ptiči v krošnji trudijo ohranjati drevo v ravnovesju, se podlasica vztrajno skuša povzpeti po deblu. S tem vedno bolj ogroža krhko ravnovesje drevesa, njen trebušček pa kruli, dokler ni prepozno.

Image

Kako priročno / 金方便捏 / Oh, So Convenient
Hung Huei Jen Red, Tajvan, Estonija, 2022, 4'35'', brez dialogov

Moški uporablja toaletni papir na zelo poseben način. Par hrano vedno naroči domov, saj jima ni do oblačenja. Družina se izogiba pomivanju posode. Ženska hoče, da je njena miza vedno brezhibno čista. Preveč odpadkov? Ni problema, odplaknite jih v stranišče!

Image

Orgiastično hiperplastično / Orgiastic Hyper-Plastic
Paul Bush, Danska, Velika Britanija, 2020, 6'50”, v angleščini s slovenskimi podnapisi

Animirana parada plastike, pobrane na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v trgovinah z rabljenim blagom. To je žalostinka za ljubezensko zgodbo, ki se je sfižila, ljubeče slovo od najčudovitejšega materiala, ki je zasužnjil naš planet – plastike.

Image

Ježi in mesto / Eži un lielpilsēta / Hedgehogs and the City
Evalds Lacis, Latvija, 2013, 10’, brez dialogov

Živali se nekega spomladanskega dne zbudijo iz zimskega spanca in ugotovijo, da so njihov gozd zavzeli ljudje in tam zgradili mesto. Najti bodo morale nove strategije preživetja. Kako se bodo znašle?

Image

Pujs / Varken / Pig
Jorn Leeuwerink, Nizozemska, 2022, 8’15’’, brez dialogov

Skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica. Živali sprva pujsovo energijo uporabljajo za malenkosti, a že kaj kmalu postanejo odvisne od življenja v mestu, kjer je vse avtomatizirano.

Image